Projekt: Stöd i vardagen

Animerade tips, känsloguide och handledningsmaterial för samtalsgrupper

Nu kan du beställa kalendern med 52 goda vardagstips

Kalendern kostar 199 kr och går att beställa hos Mrs Hyper och från Bokus (snart även från Adlibris). Perfekt som julklapp eller present till dig själv eller någon du tycker om!

Länk till Mrs Hyper

Länk till Bokus

52 veckor - med goda vardagstips är ett urval av de tips och strategier som har varit till hjälp för personer med NPF att navigera genom livet och få det att bli lite smidigare. En ansats att göra delar av den klokskap som delats i dessa samtal tillgänglig för fler. Varje vardagstips är illustrerat med ett konstverk – också alla dem av personer med NPF.

Läs alla tips på en gång, ta ett tips i veckan under ett helt år eller hitta ditt favorittips och ställ den någonstans där du ser den ofta. Se hur den kan passa in i ditt liv på bästa sätt, eller ge den till någon som du tror kan ha nytta av den (och även om du inte har NPF, så kan du njuta av konsten och ha stor nytta av tipsen ändå).


Om projektet

I mars 2018 startade projektet Stöd i vardagen inom Attention Stockholm. Det övergripande syftet med projektet är att bidra till ökad självkännedom och mer meningsfulla relationer för personer med NPF. Idén till projektet växte fram i några av de många goda samtal som förts i våra samtalsgrupper inom Attention Stockholm genom åren och en längtan efter att kunna nå ut bredare med den kunskap som delats i grupperna.

Initiativtagare till projektet är Nicole Wolpher och Johan Bysell. De är båda samtalsterapeuter och har tillsammans lett samtalsgrupper i föreningen sedan 2010. Projektets leds tillsammans med Elina Johansson som är verksamhetsledare i Attention Stockholm.

Animerade filmer

Vi kommer att samla in och ta tillvara några av alla de berättelser, erfarenheter och goda vardagstips som delas i grupperna. Tipsen som vi samlar in ska avpersonifieras och bland annat presenteras genom korta animerade filmer som fritt görs tillgängliga över nätet.

- Eftersom vi i våra samtalsgrupper kompletterat samtalen med att teckna bilder föddes en idé om att göra animerad film. Vi hoppas och tror att det kommer vara en uppmärksamhetslockande kommunikationsform som passar vår målgrupp och kan få bra spridning på nätet, säger Johan. 

Känsloguide

Ett återkommande tema i samtalsgrupperna har rört utmaningar i relationer samt att hantera svåra känslor i vardagen. I syfte att möta behovet av att bättre kunna förstå, hantera och kommunicera olika känslor kommer vi att ta fram en känsloguide. Denna kommer bland annat innehålla en psykoedukativ del med beskrivande animationer, delar med strategier som varit till nytta för andra och olika övningar.

-Trots att känslor är något som de allra flesta med NPF kämpar med på olika sätt är det finns det överlag väldigt lite stöd att få kring detta. Vår förhoppning är att en sådan känsloguide kan bli ett steg på vägen mot att bättre förstå och kunna bli vän med sina känslor, säger Nicole.

Under första året i projektet gjordes en enkätundersökning om känslor och NPF. Ta del av resultatet här:

 pdfDet_är_svårt_men_inte_omöjligt_-_en_enkätundersökning_om_känslor_och_NPF.pdf

stodivardagen attention sthlm

Handledningsmaterial

Inom projektet kommer det även att skapas ett handledningsmaterial för yrkesverksamma och ideellt engagerade som håller samtalsgrupper för personer med NPF. Materialet kommer att baseras på sju års praktiska erfarenheter av att ha lett samtalsgrupper i Attention samt erfarenheter vi får under projektets gång. Vi kommer också samla in synpunkter från deltagare om deras upplevelser av att delta i samtalsgrupper och vad som är viktigt för dem när det gäller ledarskap och upplägg för en samtalsgrupp.  

52 veckor med goda vardagstips

I Attention Stockholms ordinarie verksamhet har personer med NPF samlats regelbundet i många år och samtalat om olika utmaningar i livet - och delat tips och strategier. Inom ramen för projektet Stöd i vardagen har vi samlat dessa tips och valt ut 52 life-hacks som presenteras tillsammans med konst skapad av personer med NPF. Materialet kommer tryckas och finnas tillgängligt för allmänheten under hösten 2020. 


Vill du bidra till projektet?                                              

Håll gärna utkik på vår Facebook (sök på Attention Stockholm) och hemsida (www.attention-stockholm.se). Om du har erfarenheter av vad som varit till hjälp för att förstå, hantera eller kommunicera starka känslor, eller om du har goda vardagstips du vill dela med dig av, så är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

Här är en kort animerad film som beskriver projektet: Film >> 

Projektet finansieras av Arvsfonden och pågår i tre år. Det genomförs i samarbete med Karolinska institutet, Norra stockholms psykiatri, MIND och Gothia fortbildning.

Kontaktuppgifter:

johan@attention-stockholm.se                                  

nicole@attention-stockholm.se

elina@attention-stockholm.se


 

Skriv ut E-post

Kontakta oss

E-post:

info@attention-stockholm.se

Telefon:

08-410 885 60

Telefontid

OBS! Telefontiden inställd 2/11

Vi svarar på frågor om medlemskap, vår verksamhet och om föreläsningar.

Ordinarie telefontid
Måndagar 12.30-14.30
(ej röd dag)


Postadress:

Attention Stockholm
c/o Kontor122
Folkungagatan 122, våning 4
116 30 Stockholm

Besöksadress:

Folkungagatan 122, våning 5, dörren till vänster

Organisationsnummer:

802438-7394

BankGiro:

227-5253

Vanliga frågor (FAQ)

Läs våra vanliga frågor och svar HÄR >>

Har du en fråga som inte står med där?
Mejla till oss på info@attention-stockholm.se


Frågor kring rättigheter eller stöd 

Vi erbjuder personlig rådgivning kring rättigheter och stöd via vår
medlemsrådgivning som samordnas av Attention Stockholms län.

Kontakta Attention Stockholms län för att boka tid HÄR >>


Frågor om medlemskap

Medlemsregistret hanteras av vårt riksförbund. Vill du fråga om medlemskap eller uppdatera dina uppgifter i ditt medlemskap så ta direkt kontakt med dem.

Kontakta Riksförbundet Attention rörande medlemskap HÄR >>

Medlemsverksamhet

För barn, ungdom och
ung vuxen >>

För vuxen med egen NPF >>

För närstående >>


Är du yrkesverksam?

Läs mer om vad vi kan erbjuda HÄR >>

Följ oss här

Hemsidan
Läs om vår verksamhet, anmäl dig till våra aktiviteter, se datum och detaljer för varje träff eller grupp, bli medlem och läs i vår blogg.

Facebook
Följ våra sidor (Attention Stockholm och Attention UNG) för att se när vi har nya träffar och föreläsningar. Få bra tips och intressanta länkar om NPF.

Bloggen
Läs inlägg med inifrånperspektiv skrivna av medlemmar i Attention Stockholm. Du hittar länken till bloggen uppe i huvudmenyn. Vill du bidra? Ta kontakt med oss!

Nyhetsbrev
Ett mejl om vad som är på gång i föreningen. Skickas till medlemmar samt de som anmält intresse via hemsidan.

Medlemsutskick
Ett mejl med aktuell info om vår verskamhet men även annat av medlemsintresse. Skickas utifrån kontaktuppgifter i medlemsregistret. 


Har du förslag på en annan kanal vi borde använda? Mejla till oss på info@attention-stockholm.se